
Kinderfysiotherapie
S4Fysio: Kinderfysiotherapie
Bij S4Fysio staat de motorische ontwikkeling en fysieke fitheid van kinderen centraal. Daarom biedt S4Fysio specifieke kinderfysiotherapie aan, een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie voor kinderen van alle leeftijden, van baby’s tot tieners. In dit artikel belichten we de diverse leeftijdsgroepen en de aandoeningen waarbij S4Fysio ondersteuning kan bieden.
Baby’s (0-2 jaar)
Tijdens de eerste levensjaren maakt een baby belangrijke stappen in zijn motorische ontwikkeling. Kinderfysiotherapie kan bijdragen aan het vroegtijdig signaleren en behandelen van problemen die deze ontwikkeling beïnvloeden. Onze kinderfysiotherapeut komt aan huis om passende zorg te bieden. Veelvoorkomende behandeldoelen zijn:
- Motorische achterstanden: Ondersteuning bij mijlpalen zoals omrollen, kruipen, zitten of staan door gerichte oefeningen.
- Voorkeurshouding en schedelvervorming: Met advies en oefeningen wordt een symmetrische hoofdbeweging gestimuleerd en schedelvervorming aangepakt, bijvoorbeeld door gebruik van de Skully Care-app voor nauwkeurige metingen.
- Spierproblemen: Behandeling van spierzwakte of spierspanning om de spieren te versterken en balans te herstellen.
- Neurologische aandoeningen: Kinderen met bijvoorbeeld hersenverlamming krijgen hulp bij het verbeteren van hun motorische vaardigheden.
- Prematuriteit: Extra ondersteuning voor te vroeg geboren baby’s om hun ontwikkeling te stimuleren.
De behandeling is volledig afgestemd op de behoeften van de baby en gebeurt in nauwe samenwerking met de ouders, zodat oefeningen ook thuis kunnen worden toegepast.
Peuters en kleuters (2-4 jaar)
Deze leeftijdsgroep maakt grote sprongen in hun motorische en ontwikkelingsvaardigheden. Onze kinderfysiotherapeut richt zich op:
- Motorische achterstanden: Helpen bij uitdagingen zoals lopen, rennen of traplopen.
- Coördinatieproblemen: Verbeteren van de motorische coördinatie, essentieel voor dagelijkse activiteiten.
- Chronische aandoeningen: Ondersteuning bij neurologische of orthopedische problemen, zoals hersenverlamming, spierzwakte of spierspanning.
De behandeling is gericht op het stimuleren van een goed motorische ontwikkeling. Ouders worden actief betrokken om ook thuis de juiste ondersteuning te bieden.
Basisschool leeftijd (4-12 jaar)
Op weg naar de basisschool en al enige zelfstandigheid. Deze periode kenmerkt zich door een hele hoop nieuwe vaardigheden. Soms zijn er wat extra uitdagingen:
- Fijne motoriek: Onder de fijne motoriek verstaan wij hetgeen men met zijn handen kan grijpen, manipuleren en loslaten. Je kan denken aan:
Schrijven, knippen, plakken, vouwen, kleuren, pengreep of het maken van een plan - Grove motoriek: Grove motoriek gaat over grote bewegingen die kinderen maken. Je kan denken aan:
Gymen, sporten, hinkelen, staan op 1 been, balans of kracht.
De behandeling is voor ieder kind weer anders en afhankelijk van het probleem. We laten het kind eerst ervaren waar het goed in is en wat het kan, van daaruit werken we in kleine stapjes met aan de leeftijd aangepaste materialen en spelvormen naar nieuwe vaardigheden toe. Indien nodig overleggen we met alle betrokkenen rondom uw kind en geven op school informatie en adviezen.
Jongeren (12-18 jaar)
Tijdens de puberteit kunnen specifieke groeischrijfen orthopedische klachten ontstaan. Veelvoorkomende behandeldoelen zijn:
- Sportblessures en groeigerelateerde aandoeningen: Herstel en preventie van blessures of aandoeningen zoals Osgood-Schlatter of Sever.
- Orthopedische problemen: Behandeling van houdingsproblemen of musculoskeletale aandoeningen.
- Revalidatie: Revalidaties na operaties of sportblessures.
- Preventie en prestaties: Verbeteren van sporttechnieken om blessures te voorkomen en prestaties te optimaliseren.
De kinderfysiotherapeut ontwikkelt een behandelplan op maat, afgestemd op de specifieke behoeften van de jongere. Samenwerking met andere specialisten, zoals orthopedisch chirurgen, is mogelijk bij complexere aandoeningen.